4+1 marja-aroniareseptiä

Kun me vajaa puoli vuotta sitten tänne uuteen kotiin muutettiin, olin rehellisesti sanottuna todella tietämätön eri kasveista, puista ja pensaista mitä pihallamme kasvoi ja tämä kesä onkin mennyt pitkälti etsiessä ja kysyessä tietoa eri kasveista ja puista. Yksi täysin tuntematon lajike oli marja-aroniapensaat, joita kasvaa meidän etupihallamme. Nyt kesän lopulla tai oikeastaan alkusyksystä marja-aronia on kuitenkin tullut jo tutuksi niin maultaan kuin erilaisissa resepteissä. Sen lisäksi, että aroniapensaat ovat kauniita jo pensasaitoina, ovat pensaiden kätköistä löytyvät marjat todellisia terveyspommeja. Marja-aroniat kun sisältävät runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja. 

Marja-aroniat ovat kuitenkin vielä sen verran tuntemattomia verrattuna esimerkiksi mustikkaa tai punaviinimarjoihin, että hyviä aroniareseptejä ei ole tullut vastaan samalla tavalla kuin mustikasta ja punaviinimarjoista. Reseptejä on kuitenkin löytynyt sieltä täältä googlettamalla ja aika moni niistä on päätynyt jo kokeiluun omilla versioilla. Marja-aronia on sen verran hapokas marja, että se kaipaa usein rinnalleen jotain makeampaa ja niinpä olen käyttänyt monessa reseptissä makeita omenia aronioiden kanssa.

marja-aroniamehu

Marja-aroniamehu mehumaijalla (3 l valmista mehua)

 • 8 l marja-aronioita 
 • 2 l omenoita
 • 1 kg sokeria
 1. Huuhtele hiekkaset ja/tai likaiset marja-aroniat ja poista lehdet. Marjoja ei tarvitse kuitenkaan riipiä tertuista. Poista omenista huonot kohdat ja siemenkodat. Halkaise omenat lohkoihin (itse lohkoin 4-8 osaa).
 2. Täytä mehustimen alakattila vedellä ja kokoa keitin. Tarkista, että letku ja nipistin ovat paikoillaan. 
 3. Täytä päällimmäinen reiällinen osa kerroksittain omenilla ja aronioilla niin, että aroniat ovat päällimmäisinä. Kaada sokeri päällimmäiseksi. Mehun voi valmistaa myös ilman sokeria ja kuumentaa erillisessä kattilassa sokerin kanssa tai jättää sokerin kokonaan pois.
 4. Kuumenna vesi. Kun mehua alkaa valumaan kunnolla, laske mehua 0,5-1 litraa kattilaan tai kuumuutta kestävään astiaan ja kaada mehu takaisin takaisin marjojen päälle. Sokeri tasoittuu silloin tasaisemmin eri mehuerien kesken. 
 5. Laske kuumaa mehua pestyihin ja kuumiin lasipulloihin piripintaan ja sulje korkilla. (Lasipullot voi kuumentaa uunissa 100-asteessa 15minuuttia. Lasipullot kannattaa laittaa uuniin jo siinä vaiheessa, kun uunin laittaa lämpiämään.) Valmista mehua tulee n. 3 litraa.

marja-aroniavispipuuro

Marja-aroniavispipuuro 4:lle

 • 7 dl vettä
 • 3 dl vahvaa aroniamehua
 • 0,5 dl sokeria
 • 1,25 dl mannasuurimoita
 • ripaus suolaa
 1. Kiehauta vesi ja mehu kattilassa, mausta sokerilla ja suolalla ja tarkista maku. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan mehuun ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5-10 min. Anna puuron jäähtyä.
 2. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi lämpimänä maidon kanssa.

Terveellinen Marja-aroniasmoothie

 • 2 dl marja-aronioita
 • 1 dl mansikoita
 • loraus hunajaa
 • 0,5 dl (vanilja)rahkaa
 • 2 rkl proteiinijauhetta
 • 1-2 dl maitoa
 1. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Nauti esimerkiksi aamupalaksi tai välipalaksi.

Marja-aronia

Aronia-omenahillo

 • 500-600 g marja-aronioita
 • 250 g omenoita
 • 0,5 dl vettä
 • 400 g hillosokeria
 1. Huuhtele ja perkaa aroniat. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Pilko omenat pieniksi paloiksi. Laita marjat, omenat ja vesi kattilaan ja kiehauta muutaman minuutin ajan. 
 2. Lisää sokeri sekoittaen ja keitä seosta keskilämmöllä 15-20 minuuttia. Nosta hilloa kauhalla puhtaisiin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin piripintaan, sulje korkki ja anna jäähtyä hetken ennen siirtämistä jääkaappiin. Säilytä avattuna jääkaapissa.

marja-aronia

Seuraavan reseptin alkuperäisen version löysin Kipparin morsian -blogista. Muutin reseptiä kuitenkin jonkun verran ja laitoin piirakan päälle vielä muruseoksen.

Aronia-omenapiirakka

 • 1 dl sokeria
 • 150 g  pehmeää voita
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 1 kananmuna
 • 2 dl marja-aronioita
 • 2-3 omenaa lohkoina
 • 1 tl kanelia
 • 2 kananmunaa
 • 1 tlk maitorahkaa
 • 1 dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 dl sokeria
 • 50 g voita
 1. Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja muotoile taikinasta pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna kovettua jääkaapissa puolisen tuntia.
 2. Kuori, poista siemenkodat ja lohko omenat. Laita omenat astiaan ja ripottele päälle kaneli. Sekoita lusikalla niin, että kaneli sekoittuu omeniin. Siirrä sivuun hetkeksi. Sekoita toisessa astiassa munat, rahka, sokeri ja vaniljasokeri keskenään. Tee vielä muruseos nyppimällä jauhot, sokeri ja voi keskenään murumaiseksi.
 3. Painele taikina voideltuun vuokaan. Asettele omenat ja marja-aroniat taikinan päälle ja kaada rahkaseos omenien ja aronien päälle. Ripottele lopuksi muruseos piirakan päälle. 
 4. Paista piirakkaa 200 asteessa 40 minuuttia.

Marja-aronioita voi myös pakastaa sellaisenaan, kunhan ne ensin putsaa ja riipii pois tertuista. Meilläkin odottaa pensaissa vielä toiset 60 litraa marja-aronioita, joten eiköhän tässä tule vielä muitakin reseptejä kokeiltua. Tähän asti meidän perheen lemppariherkku on ollut ehdottomasti mehu. Ylläolevalla reseptillä mehusta tulee kuitenkin sen verran sokerista, että mehua juodaan vain silloin tällöin ja juhlissa. 

Jos omassa, naapurin, ystävän tai sukulaisen pihassa ei kasva aronioita, niin kannattaa katsoa myydäänkö omalla paikkakunnalla aronioita esimerkiksi tori.fi -sivuston kautta. Ainakin pääkaupunkiseudulla on mahdollista ostaa sitä kautta marja-aronioita yksityisiltä ihmisiltä.

Herkullista perjantaita ja viikonloppua kaikille! 🙂

T. Katja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s